A vágy hiánya

A szexualitás minden szépségével együtt az egyik legintimebb élményünk, de emellett egyfajta teljesítmény is, amit akarva-akaratlan állandóan összehasonlítunk. Férfiak esetében ez különösen érvényes, könnyen ördögi körbe kerülhetnek, ha a normálisnak vélt elvárásoktól elmaradnak. A szex terén a sikertelenség újabb kudarcot szülhet, és egy idő után a férfi a szexről való teljes lemondásig is eljuthat. Ha egy férfi erekciója tökéletesen létrejön, ám nem érez vágyat, késztetést a szexre, akkor klasszikus értelemben nem nevezhető impotensnek.
A szexuális vágy zavara többnyire másodlagosan alakul ki, azaz normális szexuális életet követően alakul ki. Az okok között szerepelhetnek betegségek is (vírusbetegségek, cukorbetegség, vesebetegség, hormonális zavarok), azonban a probléma többnyire az életvitellel és a partnerrel függ össze. A munkahelyi stressz, a rossz életkörülmények, a családi élet gondjai gyakran okoznak libidó-csökkenést.
A férfi vágyának csökkenése furcsa módon, a leggyakrabban a női partner rovására írható. Ha a nő akarva-akaratlan megbántja partnerét, akkor benne egyfajta ellenszenv alakulhat ki, amiről nem is szívesen beszél. Különösen igaz ez akkor, ha a nő a szexuális életükkel kapcsolatban tesz szemrehányásokat. A depresszióban szenvedő nő a szexuális étvágytalanságával olthatja ki partnere vágyát, a túlságosan passzív nő rutinszerűvé változtatja a szexuális életet, ezzel a vágyat is kioltja. Fontos, hogy amennyiben negatív szexuális légkör alakul ki, mielőbb érdemes megbeszélni a problémákat, és orvosolni őket, mert ha tartóssá válik, akkor előbb utóbb a férfiban merevedési zavar is kialakulhat.

Hol: http://www.intimzona.hu/ferfiakat-erinto-szexualis-problemak

Magyar Szexuálterápiás és Párterápiás Egyesület
 
A Pointernet a libidóról, a tőle megszokott alapossággal

Tovább a cikkhez>>
A frigiditásról az Intimzónán

Tovább a cikkhez>>
A vágy hiányáról az Intimzónán

Tovább a cikkhez>>
 
Hasznos olvasmányok, cikkek, szemelvények